Lianne

Hoelang geef je al les?
Ik geef al vanaf mijn 16e les en dat is alweer bijna 24 jaar.

Hoe heb je je in al die jaren als docent ontwikkeld?
Toen ik net begon als professioneel dansdocent gaf ik veel tieners les en hoog niveau, maar omdat mijn lijf in al die jaren niet meewerkte (veel blessures) ben ik langzamerhand steeds meer kinderen les gaan geven. Wat een enorme goede keuze bleek te zijn want ik vind kinderen lesgeven echt fantastisch om te doen!

Daarnaast ben ik mij meer gaan specialiseren in bijzondere dansvormen en/of lichaam gerichte lessen zoals: taal-en rekendans, dansexpressie, reis door het lichaam, kinderyoga en dansyoga.

Welke tip heb je voor Yvana, als startende dansdocent?
Voor beginnende dansdocenten zou ik willen zeggen dat ze goed op hun grenzen moeten letten.
In dit vak is het heel makkelijk om jezelf te verliezen door veel te veel hooi op je vork te nemen en geen Nee durft te zeggen. Daardoor raakt je agenda overvol en kun je snel overwerkt raken. Denk ook eens aan jezelf en zeg eens keer nee, geniet dan even van je rust, adem in en adem uit en het aller belangrijkste geniet van het mooi vak! Voor je het weet ben je zo weer 25 jaar verder ;)!

Yvana

Welke studie volg je nu?
Op dit moment zit ik in het laatste jaar van mijn MBO opleiding op Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam.

Hoe is hier terug te zijn?
Super leuk! Het is zo gek om nu hier te zijn maar dan alles te zien van de andere kant, vroeger kwam ik hier binnen om lessen te volgen en nu ben ik hier om zelf een les te geven.

Welke herinneringen heb je aan de school?
Zelf heb ik vroeger op de vooropleiding dans/zang gezeten en wat ik mij kan herinneren is dat het altijd mega gezellig was! Docenten waren lief en er hing altijd een hele goede gezellige sfeer. Ook moesten we hard werken en werd er naast school veel van ons gevraagd maar ik vond het vooral heel erg leuk. En ik heb er ook zeker veel geleerd, ik ben oprecht heel blij dat ik hier mijn vooropleiding heb gevolgd!

Hoe is het om zelf les te geven?
Om nu zelf les te geven op JSA vind ik mega leuk! Best gek ook, ik heb zelf jaren in de studio’s gestaan als leerling en nu sta ik zelf voor een grote groep leerlingen les te geven, hahah! Maar ik geniet er echt van en het lesgeven geeft mij echt energie!

Wat voor dansjuf ben je?
Oeh, goede vraag! Ik denk dat ik een hele energieke, lieve dansjuf ben maar op sommige momenten kan ik ook wel echt even streng zijn als ze niet luisteren haha!